Simrishamn till Abbekås GK

2020-07-12
Tog det lugnt på morgonen och åkte sen mot Ystad. Konstaterade att det varit kallaste natten hittills med ”bara” 7 plusgrader.

Svängde ner mot Glimmingehus, som är Nordens bäst bevarade enkelhusborg (från medeltiden).

Onekligen imponerande att en mer än 500 år gammal byggnad hållits i så bra skick.

Bygghyttan, på bilden ovan, uppfördes 1999 för pedagogisk verksamhet. Varje år tar hantverkare plats här för att efterlikna de aktiviteter som pågick då Glimmingehus uppfördes.

Åkte vidare till Kåseberga, där vi gick bort till Ales stenar. Det är Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning. Osäkert när den uppfördes, men den är minst 1000 år gammal.

Promenerade sen ner mot hamnen i Kåseberga för att köpa lite fisk.

Tittar man noga ser man två damer med blåa kassar, från fiskaffären. Vi passade på att äta lunch i hamnen. Bettan och Gittan valde ”fish and chips”, medan Einar och Pelle tog stekt sill med potatismos och rårörda lingon (sill som fångas i Östersjön norr om Kalmar kallas för strömming.) Mätta och belåtna tog vi oss vidare.

Stannade på Abbekås GK.

Fick bra platser bredvid varandra. Valde att sitta inne i husbilarna, eftersom det blåste rätt rejält och var mulet och kallt.

Utsikten var kanske inte den bästa, men vi stod helt ok i alla fall. Framåt kvällen, då det mojnat, satt vi ute och åt räkor och rökt fisk.

Dagens etapp var på drygt 6 mil.