Tandådalen april 2021

Firade påsken hemma, men veckan efter påsk åkte vi upp till Tandådalen igen. Lite snöfattigt var det, först då man började åka upp mot Dalafjällen var det snö ute i naturen. När vi kom fram såg vi att de flesta hade sina ekipage kvar på campingen.

Dan efter tog vi en skotertur upp på Storfjället. Skoterleden från Tandådalen fram till Östra Tandådalen var inget vidare, men sen var det riktigt bra. Stannade uppe på Storfjället och tog ett kort med drönaren. Vi, och skotern, är den lilla svarta fläcken till vänster om skoterleden lite nedanför mitten i bilden. Var massor av längdskidåkare som åkte uppe på fjället, några av dem uppe till vänster på skoterleden.

Åkte fram till backen ner mot Storfjällsgraven innan vi vände och åkte tillbaka. De små prickarna lite till vänster om mitten, nere i Storfjällsgraven, är längdskidåkare.

På kartan ovan ser man hur vi åkte med skotern. Det blev cirka 25km totalt.

Efter lunch blev det fika hos Annette och Hasse. Sen tog vi det bara lugnt.

På kvällen grillade vi hamburgare gjorda på entrecôte. Inte riktigt vad vi brukar ha, men det var helt urplockat på hamburgare i affären hemma då vi handlade inför resan upp hit. Hamburgarna motsvarade definitivt förväntningarna, men högrevsburgare som vi brukar ha duger absolut åt oss. Precis som meteorologerna sagt började det snöa på kvällen.

När vi tittade ut dagen efter var det temperatur strax under 0, men det hade kommit drygt 10cm tung blötsnö.

Det fortsatte att snöa hela förmiddan, men vi började ändå skyffla bort några kubikmeter med tung blötsnö. På bilden ovan är det mesta bortforslat.

Det var typiskt aprilväder hela dagen. Ena stunden var det snöyra, så att man knappt såg något, och 10 minuter senare sken solen från en nästan klarblå himmel. På eftermiddan gick vi bort till Fjällkyrkans Café och fikade tillsammans med Annette och Hasse. De har bara hembakt fikabröd och bullarna är fantastiskt goda.

Framåt kvällen var det mest blå himmel, men ganska blåsigt. Tog upp drönaren för att ta ett kort över campingen och blev än en gång imponerad över hur stadig drönaren var trots mycket kraftiga vindbyar. Som man ser på bilden ovan var det många som fortfarande hade sina ekipage kvar på campingen. (Har blivit några drönarbilder över campingen genom åren.)

Dan efter var det dags att åka iväg med skotern till sommarförvaringen, vilket kändes lite vemodigt. På eftermiddagen kom Sandra, Stefan och Wilma upp till campingen med sin husbil. Vi åt gemensam lunch vid vår husbil och gick sen ner för att hyra skidor åt Wilma.

Wilma ville prova skidorna med en gång. Sandra och Stefan hade inga skidor med sig så de höll i Wilmas overall i början av backen men sen fick de springa ner. Framåt kvällen åt vi middag i vår husbil.

Dan efter var Bettan tvungen att åka hem, eftersom jobbet kallade. Vi andra tog en skidtur.

På bilden ovan är vi nästan framme vid Lindalens fäbod.

Där blev det ett stopp för fika med bullar, våfflor och choklad. Fortsatte sen mot Tandådalen. Einar passade på att åka ett varv till, eftersom det var så fina spår och vädret var helt fantastiskt.

Vid husbilen var det nästan snöfritt tack vare den starka vårsolen. Fast väderprognoserna sa att det skulle komma snö framåt natten.

Nästa morgon såg det ut så här utanför husbilen. Det blåste riktigt rejält och vinden och snöfallet bara ökade under dagen, så vintern var definitivt inte över ännu. Det fortsatte snöa hela dagen och slutade inte förrän morgonen efter.

Så här såg vår plats ut nästa morgon efter 1 timmes snöröjning. Hade nog kommit närmare 15cm snö totalt sen det började snöa.

Gick bort och tittade på när Wilma åkte skidor nedför den lilla barnbacken. Osäker på om hon tyckte det var roligast att åka uppför på bandet, eller nedför backen. Eftersom det var riktigt fint väder blev det ett varv runt Kalven.

Märktes att det snöat och blåst för spåren var inget vidare. De hade nog snöat igen, efter att man dragit dem och sen hade spåren körts upp av skidåkarna som tagit sig runt. Men det var i alla fall spår att åka i mellan spårcentralen och pulsen. (Sträckan nedanför campingen som går mellan pulsen och spårcentralen saknade i princip spår.)

Dan efter var det riktigt bra skidväder och på förmiddan blev det åkning på ”manchester”.

Sandra och Stefan hade köpt en sele för att kunna åka med Wilma i ”riktiga” barnbacken. Efter ett tag tyckte de att Wilma skulle få åka sittlift också.

Sen var det dags att ta sig ner för familjebacken.

Efter en härlig dag i backarna var det skönt att dra ner på tempot. Blev grillat till middag och sen hände absolut ingenting.

Passade på att ta ett kort ovanför vår plats nästa morgon. Som man ser stod många ekipage kvar på campingen.

Sen var vi några som åkte längdskidor upp mot Högfjället. Blev en ”ståfika” vid längdspåret. Som man ser var himlen helt molnfri, och dessutom var skidspåren i riktigt bra skick.

Skidturen på cirka 16,5 km gick enligt kartan ovan.

När vi kom tillbaka till campingen bjöds det på våfflor, som Annette gräddade.

Fina vädret höll i sig även nästa dag, så det blev åkning på ”manchester” i norrbackarna.

Efter skidåkningen var det dags att tömma och riva förtältet, men valde att vänta med trallen.

På eftermiddan testade Sandra och Stefan att låta Wilma åka själv i knappliften vid barnbacken. Vi blev väldigt imponerade över att en som nyss fyllt 2 år klarade av det.

Hade några soliga skiddagar till, med både längd- och utförs-åkning. Sen var det dags att plocka ihop trallen och lägga in det sista i husbilen. Hade varit en hel del ekipage som lämnade campingen senaste dagarna, men det var ändå många kvar.

På säsongens sista drönarkort, över delar av campingen, kan man se att det var många ekipage kvar. Zooma runt genom att flytta markören i bilden. Var 13 dagar kvar tills campingen skulle stänga för säsongen, så det blev nog rätt mycket trafik från campingen sista helgerna.

Blev 12 övernattningar i husbilen under april månad.
Vår vintercampingsäsong varade från 25 november – 19 april. Totalt blev det 55 övernattningar i husbilen den här säsongen, fast vi ställde upp den så sent (kom upp lagom till 1:a advent). Allt har fungerat bra, men det har ändå varit lite annorlunda p.g.a. corona-restriktionerna. Vi har använt el, inte bara till bodelsvärme utan även till uppvärmning av mat i airfryer samt kaffebryggning. Snittkostnaden för elförbrukningen blev 112,10 kr/dygn, snittmedeltemperaturen (utomhus) för våra dagar i husbilen var lägre i och med den sena uppställningen.