Tandådalen december 2022

Vi hade bokat service och hjulskifte på personbilen i slutet av november. Då det var avklarat åkte vi upp för att titta till husbilen. Inte så mycket snö i naturen på vägen upp, men vi visste att det snöat en hel del i Dalafjällen.

Det var 6:e säsongen som vi hade husbilen uppe i Tandådalen, och hade många gånger funderat på om järnvägen som går till Malungsfors någonsin används. Det fick vi ”äntligen” svar på då vi fick stanna i Norra Mon för att släppa fram tåget.

Var som vanligt plogat mellan vårt tält och grannens husvagn, men var ändå en del snö att flytta bort.

Dan efter åkte vi ner till Sälens Bygg & Järn för att köpa lite smågrejor. Var helt enkelt tvungna att stanna till vid Högfjället och ta kort på ett riktigt vinterlandskap. Gjorde inte så mycket mer, eftersom det var 15 minusgrader ute.
Ingår ju bredband i campingavgiften så det gick ingen nöd på oss.

En dag då det var mulet passade vi på att valla längdskidorna.

Tog ett kort med drönaren över delar av campingen, då det var lite sol och bara 5 minusgrader.

Sen passade vi på att testa skidvallningen i Kalven spåret.

Einar nästan startklar på bilden ovan.
Det var tyvärr bara kört med maskin för att trycka ihop snön, och alltså inga spår alls. Bettan var nöjd med åkning efter nån kilometer, men Einar åkte vidare.

Stora delar av Kalven runt såg det ut som på bilden ovan, inga spår men i alla fall åkbart.

Bäckarna som korsar spåret var fortfarande nästan helt isfria.

På en del ställen var det definitivt inte så bra underlag. Ett av dem på bilden ovan (var betydligt sämre än vad det ser ut på bilden). Gick i alla fall att ta sig runt de 11 kilometerna, men det var inget vidare skidåkning.

Dan efter var det riktigt svalt ute. Kollade med appen ”Kia connect” vad personbilen tyckte om temperaturen.

Kylan gjorde oss inte så mycket, men då det ibland blev tjock dimma kändes det otroligt kallt ute. Promenerade lite varje dag och rensade också bort snö från några grannars förtält så vi fick frisk luft varje dag.

Började se ut som om det snart var dags att öppna backarna. På bilden ser man några av alla säsongsjobbare som gick runt och inspekterade sina kommande arbetsplatser.

Utanför Mezzo var det inte riktigt dags ännu att sitta på uteplatsen och kolla ut över backar och liftar.

Var ingen brist på snö nånstans, vad vi kunde se. Campingen skymtar från mitten av bilden och till vänster. Backarna i Tandådalen anas i diset, snett till höger lite ovanför mitten.

Då backarna öppnade i Tandådalen var det riktigt bra väder med -10 grader och sol. Vi sa att vi ändå väntar med utförsåkningen, Einar tog istället på sig längdskidorna och åkte bort till Pulsen och åkte ett varv på Pulsenslingan. Var bara tillplattat med maskin, men inte spårat. Var helt ok att kunna njuta av ett vackert vinterlandskap.

Efter lunch kollade vi in skidskytte på TV och gick sen ut till afterski hos Anna och Togge. Magnus bjöd alla på jättegod rökt hjortstek. Sen var det VM-match mellan Brasilien och Kroatien.

Tog en kvällspromenad då det var fullmåne. All snö och fullmånen gjorde att man absolut inte behövde ficklampa.

 Efter en härlig vecka i Dalafjällen åkte vi hemåt. Hade kommit några centimeter lätt nysnö som vi tog bort från förtältet innan vi gav oss av.
Fint väder fram till någon mil innan Borlänge, där det snöade och blåste. Upphörde någon mil efter Borlänge. Då vi kom till Uppsala var det rejält snöoväder, som höll i sig tills vi kom hem.

 Pustade ut i några dagar då vi kommit hem, men sen bestämde vi oss för att äntligen måla om hallen. För länge sen hade vi sagt till varandra att: då barnen blivit stora skulle vi snygga upp väggarna i hallen. Hade stupat på att vi inte kunnat komma överens om tapetval. Nu bestämde vi att väggarna skulle målas istället.

Blev ändå inte så enkelt att komma överens. Till slut efter att ha provmålat med 6 olika kulörer bestämde vi oss för den nyans som är längst till vänster i bilden ovan.

Vi började med att ta ner skugglisterna och måla om dom samtidigt som taket målades om. Gjorde ”bara” i ordning den del av hallen som går fram till en portal. Blev ändå en hel del jobb eftersom vi även bytte foder och socklar, från den gamla bruna färgen till antikvitt. Syns på dörren längst in hur det ser ut med bruna foder och socklar.
Blev färdiga lagom till att vi skulle börja med julförberedelserna.

Eftersom färgen på väggen var i princip samma nyans som ränderna på gamla tapeten kom vi på att det gick att snygga till lite mer efter duschrumsrenoveringen, som vi gjorde i mars månad. Satte upp tejp och målade en smal rand.

Tyckte att det blev ok, fast gamla tapeten inte var rak (så vi blev tvungna att göra en rand med svag lutning för att möta randen i andra änden).
Fick duga tills det var dags att fortsätta med den delen av lägenheten.

 Blev bara 7 övernattningar i husbilen under december månad, men vi fick en nymålad hall hemma.