Tandådalen november 2023

Av olika anledningar skulle det dröja innan vi kunde åka upp med husbilen till Tandådalen. Var 7:e säsongen som vi hade säsongsplats på Caravan Club´s camping.

Vi kollade in campingens väderkamera lite då och då. Hade aldrig varit snö tidigare då vi ställt upp husbilen, inte ens i början av december, men den här säsongen kom vintern tidigt.

Hade bett en granne ta ett kort på vår plats, i slutet av november, och man såg att ”vår” plats inte var riktigt förberedd för uppställning av en husbil.

Fredagen 24:e november kunde vi i alla fall äntligen åka upp.

Var skapligt väder och riktigt bra väglag fram till Fänforsen, där vi stannade och åt. Resten av vägen var det, tyvärr, kletiga och nysaltade vägar så bilarna blev riktigt skitiga.

Då vi kom upp till Tandådalen var det mörkt ute och termometern stod på 14 minusgrader, så vi bestämde oss för att övernatta utanför campingen.

Martin, som plogat vår plats, hade hyvlat bort massor av snö. Vi bestämde oss för att försöka få bort all packad snö, så att bilen skulle stå direkt på marken.

Var rätt mycket snö att ta bort, så vi ställde husbilen bredvid för att se var vi behövde rensa bort packad snö. Var glada över att vi tagit med oss ett spett, som det gick att hacka loss decimetertjock packad snö med. Sen var det ”bara” att flytta undan bitarna med snöskyffel.

Vi jobbade på med att röja undan snö och sen ställa husbilen på plats. Efter snöröjningen måste husbilen pallas upp så att den stod ”i våg”. Temperaturen steg aldrig över 10 minusgrader på hela dagen.

På kvällen var det en klar himmel, och vi fick se norrsken. Hörde sen att det varit möjligt att se norrsken i nästan hela Sverige.

Lika kallt nästa dag, men det var bara att sätta igång. Eftersom vår plats lutar ganska mycket använde vi justerbara terassfötter till trallen. Var tvugna att hacka bort en hel del packad snö där de skulle placeras. Till slut stod i alla fall trallen i våg och det var dags att försöka få förtältet på plats.

Vi jobbade på med tältet och det gick ganska skapligt. Är lite pyssel med ett vintertält, eftersom det är väldigt mycket pinnar som ska på plats.

Då tältet var på plats började det bli mörkt ute. Solen var bara uppe cirka 6 timmar så mörkret kom fort.

Sista skruvarna som håller tältet i trallen, på utsidan, skruvades på plats då det var mörkt ute. Med pannlampa på gick det ganska bra.

Nästa dag var det dags att hämta upp skotern från sommarförvaringen, annars skulle vi få betala extra. Blev först en resa bort till Sälens bygg & järn för att köpa mera trallskruv och buntband.
Skoterleden var ju inte officiellt öppen och vi var osäkra på om det var möjligt att köra hela vägen från Lindvallen, så vi hyrde ett släp på Circle-K.

Stannade till i närheten av Högfjället och tog ett kort, snödjupet var 68 cm enligt Skistars hemsida.
Gick riktigt bra att ställa upp skotern, i och med det var det bara snöpinnar och belysning utanför husbilen kvar att fixa. Var riktigt nöjda då vi även hann med dom bitarna.

Vi var tvungna att åka hem följande dag för att lämna in personbilen på service, annars skulle nybilsgarantin gå ner från 7 till 5 år.

Knäppte ett kort på vår uppställning innan vi åkte hemåt. Hade börjat snöa en hel del då vi gav oss iväg.

Då vi åkt nerför backen vid Gammelgården såg vi att man fortfarande höll på att ta hand om alla snötyngda granar som vält omkull.

Resan hem gick bra, men det var bitvis mycket snörök på vägen. Då vi kom hem konstaterade vi att det var flera decimeter djup snö. Då vi åkt hemifrån 5 dagar tidigare hade det varit barmark.

Blev bara 4 övernattningar i husbilen under november månad.