Utflykt till Brijuni

2006-08-05

Hade satt klockan på ringning så vi skulle komma upp i skaplig tid.

På något vis tog vi oss in till Fažana, med golfklubbor och allt, där vi skulle ta båten över till ön Brijuni. (Var ju vana att gå runt med golfgrejorna på en bana, så det var inte så svårt.)

Eftersom det var lördag, var det en hel del folk på båten. (Ändå hängde vi på låset till biljettförsäljningen inne på turistbrån.)

Det låg en ganska stor yacht inne i Brijunis hamn. Sandra hade köpt biljett till en guidad tur runt ön, så hon letade upp samlingsplatsen för den medan Bettan och Einar letade efter golfbanan. Till slut hittade vi på golfbanan. Banan var ursprungligen från 1918, men hade förfallit totalt.
Man öppnade den igen för 3 månader sedan, men vi tror att det tar många år innan den är i ett vettigt skick. Det var fina omgivningar, men eftersom man tydligen saknar bevattning är gräset helt sönderbränt. Dessutom är greenerna av hårt packad grovkornig sand. Tyckte att man inte varit riktigt tydliga då man beskrev golfbanan. Vi bestämde oss i alla fall för att gå en runda. Om man bortser från skicket så var banans layout helt ok.

Det var ungefär som att gå på en savann och spela golf.

Eftersom det var otroligt varmt och bollen framför oss spelade med bar överkropp tog Einar också av sig tröjan (vi hade solskyddskräm med oss).

Det var ganska svårt att putta på grus/sand greenerna, men efter ett tag gick det att hantera.

Efter avslutad runda pustade vi ut med kall dryck, som smakade underbart i värmen. (Vi kommer inte att rekommendera banan till andra.) Sen gick vi tillbaka till hamnen, för att se om Sandra var klar med den guidade turen. Vi satte oss vid ett bord i hamnen och beställde in dricka, medan vi väntade på att Sandra skulle dyka upp. Hon hade massor att berätta om ön. Den har besökts av flera stora statsmän och har en del väldigt pampiga byggnader.

Dessutom finns det en safaripark som har en hel del djur som normalt inte finns här.

Inne på museét fanns massor av bilder på Tito. Ovan några av dem

Sandra hade också hunnit med att bada vid ”romerska ruinen”, något som gjorde oss lite avundsjuka eftersom det var så varmt.

Vi satt kvar och småpratade vid restaurangbordet i hamnen medan vi väntade på att båten tillbaka till Fažana skulle dyka upp.

Vädret var fortfarande skapligt när vi kom tillbaka till fastlandet. När vi kom tillbaka till husbilen slöade vi en stund och gick sen upp till affären inne på området och handlade fläskkotletter och färska grönsaker.

Vi grillade både grönsaker och kött, det smakade riktigt bra tillsammans med inhemskt rött vin.