Nu var det äntligen dags för Ålandsresan, som vi bokat för några veckor sedan. Billigaste alternativet vi hittade var att åka med Finnlines till Långnäs, vilket kostade drygt 1.700 kr tor med husbil och 2 personer. På måndagskvällen åkte vi först till Caravan Club´s camping i Kapellskär, där Gittan och Pelle väntade.
Då vi kommit på plats gick vi ner till vattnet. Bettan kollade vattentemperaturen.
Efter ett tag hörde vi att kvällsfärjan var på väg in mot hamnen. Bettan och Gittan kollade in när den vände runt och backade in mot kajen.
Blev en ganska tidig kväll, eftersom vi skulle checka in senast 2 timmar innan avgång.
Vaknade tidigt av att en mistlur tutade en hel del. Konstaterade att det var tjock tät dimma ute på sjön.
Efter incheckning fick vi köra ombord i aktern och sedan göra en u-sväng, så att vi kom åt rätt håll för att kunna köra av båten.
3 turister uppe på däck. I bakgrunden syns det att dimman var på väg att lätta helt och hållet.
Från däck kunde man se marinan vid campingen, lite till vänster om mitten i bilden.
Vi gick runt lite på båten och satte oss sen framme i fören. Såg att det var ganska trångt på en del ställen, och dessutom fritidsbåtar ”i vägen”. Vi kom i alla fall fram till Långnäs utan problem, och kunde köra av färjan.
Vi var inne på att åka till en ställplats vid ”lilla holmen” i Mariehamn, men det såg tveksamt ut så vi checkade in på Gröna Udden istället. Hittade fina platser med elanslutning på gräsmattan. Efter att vi ätit middag var det dags för att cykla in till Mariehamn.
Stannade till på lite olika ställen, för att få något att dricka. 3 glada turister på bilden ovan. Var varmt ute och vi hade inte bråttom nånstans, så det tog ett bra tag innan vi var tillbaka vid campingen.
Ovan ser man vår cykeltur, som blev på cirka 8 km.
Satt ute ganska länge och såg solen försvinna bortom horisonten.
Dagens husbilsresa, på Åland, blev på drygt 3 mil.
Dan efter var det lite mulet ute, och vi ville turista lite mer. Hade fått tips av Gittans och Pelles dotter (Therese) och måg (Danne) om ett lokalt bryggeri i närheten. Bestämde att vi skulle cykla till Open Water Brewery och prova öl.
Blev väl mottagna av Jonas, som berättade om de olika dryckerna som de producerade.
En del av dryckerna, som vi fick prova, på bilden ovan. Vi handlade en hel del och fick transporten ordnad av Therese och Danne, som kommit dit i bil.
Två damer på väg tillbaka till Gröna Udden.
Vi stannade till utefter vägen och läste lite om belägringskanonen på bilden, som ursprungligen stått vid Bomarsunds fästning (som erövrades av brittisk-franska sjöstridskrafter).
Efter ölprovning och cykeltur satt det bra med en fika.
Ovan syns cykelturen från bryggeriet till Gröna Udden. Var knappt 12 km, och förstås lika långt även dit.
Vi tog det lugnt vid husbilarna tills det var dags för middag. Tog cyklarna till en restaurang och beställde pizza. Var rejäla portioner, med mycket ost, så vi fick be om en ”doggy bag”.
Stannade till vid ”lilla holmen” och tog ett kort, på vägen tillbaka.
Kom på att vi inte varit på campingens strand, så gick ner dit och tittade. Blev dock inget bad för oss.
Satte oss sen inne hos Gittan och Pelle där vi fick testa att spela ”Skip-Bo”. Då klockan passerat midnatt tackade vi för oss och gick ”hem” till husbilen.
Dan efter lämnade vi Gröna Udden. Åkte först in till Mariehamn.
Vi hade nämligen sett att det fanns något som kallades för ”bubbelvåfflor”, fyllda med glass. Det var precis lika gott som vi förväntat oss.
Åkte sen vidare till Eckerö Golf. Där ställde vi upp husbilarna så vi kunde ha markiserna på gräs. Fanns inte tillgång till elanslutning, men det var definitivt inget problem.
Cyklade bort till Käringsunds gästhamn och tittade på gamla fiskebodar. Hade tänkt ta varsin drink på ”Bodegan”, men det fanns inga platser inomhus och det hade börjat regna. Cyklade tillbaka till husbilarna och satte oss under markiserna.
Framåt kvällen kom solen fram, så det blev ett kort från ovan trots långa skuggor.
Dagens husbilsresa var på drygt 3 mil.
Var lite mulet nästa morgon då vi gjorde oss redo för en golfrunda. Fast det var mulet var det ganska varmt ute. Banan var i skapligt skick, med bitvis utmanande layout. Efter avslutad runda konstaterade vi att Bettan var den som spelat bäst, hon fick ihop 37 poäng. Einar fick till slut ihop 32 poäng, tack vare mycket bra golfspel på sista 9 hålen.
Duschade efter rundan och satt sen ute tills det var dags för middag.
Efter middagen spelade vi boule, på den grusade parkeringen. Underlaget var inte idealiskt, men det spelade mindre roll.
Nästa dag var tanken att vi skulle åka vidare.
Varmt och soligt nästa morgon, så det blev frukost under markisen.
Innan vi lämnade Eckerö åkte vi bort och tittade på det gamla Post och Tullhuset. Fanns ett museum inne i huset, där man bl.a. fick reda på att huset en gång utgjorde det ryska imperiets gränsstation mot Sverige. Fanns också flera utställningar med saker gjorda av lokala konstnärer.
Efter besöket passade vi på att köpa varsin glasstrut i caféet som ligger intill.
Åkte till Kastelholms slott, som är en gammal medeltida borg grundlagd på 1380-talet.
När man kom in i borgen kom man in till det som varit köket, med en djup brunn.
Då man gick vidare såg man att det gamla köket delvis förstördes vid en av bränderna som härjat borgen.
Man kunde vandra runt i borgen, och se att stora delar faktiskt var intakta trots flera belägringar och bränder.
I ett rum fanns hjälmar, brynjor och annat som man kunde prova, för att kunna se ut som nån som bodde i borgen.
Från borgen kan man se Ålands GK. Vi hade hört att kungsbanan inte var värd greenfee på 75 euro, nästan 1.000 kr med den växelkurs vi fick. Vi hade alltså inte planerat in någon golfrunda där. (Slottsbanan var ännu dyrare, med 125 euro för en runda.)
Det så kallade ”kuretornet” delar in anläggningen i huvudborg mot söder och förborg mot norr.
I inträdet till borgen ingick även ett besök i fängelsemuseet Vita Björn. Där fick man bl.a. se att det var betydligt tuffare tag mot brottslingar förr i världen. På bilden ovan ser man fängsel/bojor som användes ”vid behov”.
Vi besökte också Ålands Distillery, som ligger alldeles intill. De har fokus på tillverkning av gin och ”long drinks” med gin som bas.
Vi passade på att testa Ålandspannkaka, med sviskon och grädde. Damerna tog även en ”long drink” att skölja ner med.
Åkte sen till Puttes camping, där vi ställde upp husbilarna.
Vi gick bort för att titta på resterna av Bomarsunds fästning. Den började uppföras av den ryska krigsmakten då Finland och Åland tillhörde Ryssland. Innan fästningen var helt färdigbyggd anfölls den och erövrades av brittisk-franska styrkor. Efter erövringen erbjöds fästningen till Sverige, som tackade nej för att inte reta upp ryssarna. Då beslutade man att fästningen istället skulle sprängas, vilket gjordes den 2:a september 1854.
På bilden ovan har man rekonstruerat hur fästningen skulle se ut, om den funnits kvar. Var alltså ett imponerande byggnadsverk.
Vi satte oss sen utanför husbilarna och tog det lugnt.
Dagens husbilsresa var tvärsöver ön, men ändå bara drygt 5 mil.
Nästa dag var det dags att göra en utflykt och vi tog fram cyklarna.
Vi cyklade förbi fästningsruinerna och sen över bron till Prästö. Därifrån tog vi sen färjan över till Töftö. Cyklade på ett tag, men hittade inget bra ställe att stanna och fika på. Såg heller ingen allmän badplats.
Hade varit en enorm kö till färjan från Töftö då vi åkte över, men det var inget problem om man hade tvåhjuliga fordon.
Vi hade läst att Prästö kallades för ”de dödas ö”, eftersom sex begravningsplatser för fem olika religioner anlagts där. Det var under uppförandet av Bomarsunds fästning som behoven uppstod.
Vi var mera intresserade av ett utsiktstorn, som skulle finnas utefter en stig som gick förbi begravningsplatserna. I början var det en smal, men lättpromenerad stig. Efter ett tag såg det ut som på bilden ovan. Observera trappan som skymtar lite till vänster om mitten.
Kort på del av trappan efter promenad uppför.
Efter ett tag kom man äntligen till utsiktstornet.
Man kom i och för sig upp en bit, men det var mest träd som syntes i diset från utsiktstornet.
Vi cyklade bort till stranden, där hade vi picknick. Sen var det dags för första badet på Åland, för oss. Blev en ”high five” på det.
Tog oss tillbaka till husbilen efter en cykeltur som blev på totalt 14 km, enligt ovan.
Sen cyklade vi bort till ”djävulsberget”, som skulle erbjuda bra utsikt. Man kan lugnt säga att vägen dit var rejält brant bitvis. Från början var det tänkt att det skulle byggas ett stort befästningstorn där. Man byggde en väg upp och sprängde sen bort toppen på berget, men det blev inget bygge. Var i alla fall bra utsikt.
Fanns ett jättestort sjömärke där.
Till höger om Einar kan man, kanske, ana delar av Bomarsunds fästningsruiner.
Var lite spännande att sen cykla nerför en brant grusväg, fick upp bra fart. Eftersom det nu var soligt och varmt cyklade vi till en annan badplats, som faktiskt var mycket finare.
Blev middag utanför husbilarna och sen spelade vi lite trädgårdsyatzy.
Efter frukost i husbilen åkte vi mot Kattnäs Camping.
Vi fick fina platser på gräsmattan och eftersom det var soligt och varmt åkte markiserna ut.
Efter lunch ville Einar kolla på Sålis batteriberg, som var platsen för ryskt kustartilleri under första världskriget. De andra ville inte följa med, utan funderade istället på att gå ner och bada.
Blev först en liten omväg för att titta närmare på en väldigt hög midsommarstång, som vi sett på väg till campingen.
Åkte sen tillbaka mot den väg som skulle vara kortast. Blev lite fundersam då det först bara var 2 hjulspår i skogen, och sen såg det ut som på bilden ovan. Kom i alla fall ut på asfaltsväg efter ett tag.
Efter ett antal kilometer var man framme vid stenvägen som leder till batteriberget. Efter att ha skumpat några hundra meter på väldigt ojämn väg var det bara att parkera cykeln.
Efter en kort promenad kommer man fram till utsiktstornet. Man ser bort till Sandviksfjärden från tornet.
Om man tittade åt andra hållet såg vädret inte lika fint ut, med regntunga skyar i fjärran.
Finns inget kvar av batteri N-74 som var ett av 10 permanenta kustartilleribatterier. Batterierna hade 2-6 stora pjäser med kalibrar mellan 120mm och 205 mm. Man hade byggt skyttevärn och kulsprutenästen för att skydda pjäserna. På platsen ovan hade det dessutom stått massor av taggtrådsklädda ”spanska ryttare”, som är spetsade stockar hopfästa så att de ser ut som sågbockar.
På bilden ovan ser man hur det ser ut ”bakom” platsen för de spanska ryttarna.
Trampade tillbaka till campingen, och hade tur och slapp regn. Fast det var rejält blött på marken på en del ställen.
Ovan ser man cykelturen till Sålis batteri, som var på 16 km.
Vägen tillbaka var 5,5 km kortare, skippade ju utflykten till midsommarstången.
Medan Einar var ute och cyklade hade Bettan passat på att bada.
Efter middagen gick vi bort till boulebanan, som nog inte användes så mycket. Var i alla fall helt ok ogräsfritt underlag att spela på.
Disigt och grått på himlen, men ändå ganska varmt och fuktigt ute, då vi åt frukost inne i husbilen. Einar mådde inget vidare, hade tyvärr dragit på sig en rejäl förkylning. Efter ett tag började det regna, så vi tog det lugnt inne i husbilen. Vi skulle ju lämna Åland, för den här gången, så vi åkte från Kattnäs camping mot färjeterminalen i Långnäs.
Husbilsresan till färjeläget var på drygt 5 mil.
Var inte bara vi som ville lämna Åland.
Efter ett tag kom färjan, och precis som vid Kapellskär vände den och backade in mot kajen.
Färjan började fälla ner avkörningsrampen strax innan man kom fram till kajen.
Vi passade på att äta på båten, men de ”Fish and Chips” som vi fick var tyvärr alldeles för hårt friterade. Efter maten handlade vi lite och sen letade vi upp bekväma stolar att slöa i. Skulle bli uppträdande, men det visade sig vara inspelat material som visades på stora skärmar.
Efter att vi åkt av färjan åkte vi mot Åkersberga, där vi tänkte handla i en Willys butik och sen fortsätta till Åkersberga GK.
Hittade butiken och ställde sen upp husbilarna på golfklubben.
Husbilsresan från Kapellskär var på knappt 8 mil.
Nästa dag mådde Einar fortfarande inget vidare, så han tog tacksamt emot Pelles erbjudande att åka med i golfbilen.
Vi spelade alla riktigt bra golf och vädret var ganska skönt, så det flöt helt enkelt på. Från tee till hål 5 tyckte vi att vattnet i dammen såg grönt ut.
När vi kom närmare dammen så var vi överens om att vattnet definitivt var grönt.
Efter rundan blev det birdie-rom, och sen grillade vi hamburgare till middag.
Tidig frukost nästa dag, men vi satt inne i husbilen fast det var varmt och soligt.
Gick ner till 18:e green och tog ett kort över banan innan vi packade ihop allting.
Knäppte kort på uppställningen, sen sa vi hejdå till Gittan och Pelle innan vi åkte hemåt.
Dagens husbilsresa var på knappt 6 mil.
Om man ska summera vårt besök på Åland, så var det absolut över förväntan. Vi var speciellt imponerade av mängden cykelvägar, som var helt skilda från bilvägarna. Att man talade svenska överallt gjorde allting så mycket enklare. Kan absolut tänka oss att åka över till Åland igen.
Då vi kommit hem roade vi oss med att rensa ogräs, vilket absolut behövdes.