Budalen till Andenes

2004-07-31

Fortfarande riktigt bra väder, bara lite molnbankar på himlen.

Tog färjan över till Langøya.

Tog ett kort från färjan på det lilla samhället Melbu. Till slut var vi framme i Andenes. Där gick vi in på Hvalsafari AS och köpte biljetter till en valsafari. Turen skulle gå först på eftermiddagen så vi hade lite tid att fördriva. Gick runt och tittade lite i samhället. Till slut var det i alla fall dags. Fick först en guidad tur med en hel del info om valar och historik runt valfångst.

Vi fick även se ett kaskelotskelett. Turen avslutades med sjövettsregler och var sitt sjösjukepiller (fast det var nästan vindstilla). Vi gick ombord på båten som skulle ta oss ut på öppet vatten. Efter ett antal timmar såg vi långt borta utandningen från en val. Valarna ligger uppe vid ytan och andas upp till 30 minuter innan de dyker flera 100 meter ner för att hitta föda.

Hann precis ta kort på den då den dök. Vi såg flera valar på avstånd. Efter ett tag kom en val upp ganska nära båten. Vi körde så nära som det var tillåtet.

Det var lite fascinerande att se en stor kaskelot ligga och andas så pass nära. Man såg utandningarna tydligt.

Vet inte hur länge den låg bredvid oss, men till slut dök den i alla fall.
Kaptenen berättade att man hade ett register med kaskeloterna och att man identifierade dem med hjälp av stjärtfenan. Han gav oss namnet på den vi sett nära båten, tror att det var #153. Efter ett antal timmar var det dags att åka tillbaka till Andenes.

På vägen tillbaka gick vi igenom hur många valar vi sett och hur nära.

Hann med att ta kort på solen innan båten kom in i hamnen.

Tror att de flesta som klev av båten var ganska nöjda med dagen. Vi orkade inte åka någonstans utan övernattade på en parkering i närheten.