Burgen till Neef

2012-08-12

Var bara 10 grader varmt inatt, men då vi steg upp var det redan 15 grader och solen sken från en blå himmel.

Fortsatte söderut och stannade till i Cochem, en mysig turistfälla som påminner om Rüdesheim vid Rhen. Vi bestämde oss för att gå upp till borgen som skymtar rakt ovanför Bettan, lite till vänster om trädet. Har varit här flera gånger men aldrig gått upp till borgen.

Utefter floden låg långa kryssningspråmar med turister.

Köpte varsin glass och några vykort vid rådhustorget, innan vi fortsatte.

Efter att ha gått uppför en lång gata skymtade vi borgen mellan träden.

Man kunde gå runt inne i borgen, mot en avgift, men vi skippade det. Var bara ute efter utsikten.

Bettan satte sig och skrev vykort innan vi gick ner för den långa backen.

Det myllrade av folk inne i stan, men på gatan upp till borgen var det nästan folktomt. Kom några enstaka turister uppför backen, men vi väntade ut dem och tog ett kort. Stannade till lite här och var på vägen ner, men handlade bara lite småsaker.

Fortsatte sen söderut och stannade till i den lilla byn Ernst hos Moselweingut Ring. Ringde på en klocka och efter en stund kom en mycket gammal man ut och undrade vad vi ville. Förklarade att vi ville köpa vin och han bad oss vänta ett tag. Vi fick komma in på lagret där de hade massor av olika viner. Provade några stycken innan vi bestämde vad vi ville ha. Mannen bad lite då och då om ursäkt för att han inte var så snabb, vi sa att det inte var något problem. Mannen förklarade att hans son tagit över verksamheten och att han bara hjälpte till ibland.

Åkte vidare till Neef där vi stannade för natten på en stor ställplats. Hittade en bra plats nära floden. Satte oss sen och åt en delikat lunch. Lunchen bestod av plättar med blåbärssylt och grädde nersköljt med ett halvtorrt Riesling-vin, inte alls dumt.

Man hade fin utsikt mot floden, om man gick över en liten asfalterad cykelväg, bara några meter från vår husbil.

Solen fortsatte skina på oss och vid 17-tiden var det fortfarande ganska varmt (27 grader). Lämpligt nog så kom en glassförsäljare till ställplatsen, med sin bil.

Gick upp till utkanten av byn och såg en lång pråm, som var ledad på mitten, köra in i slussen. På vägen tillbaka åt vi en liten osttallrik med torrt Riesling-vin till, hos weingut Rüdiger Nelius. Köpte några flaskor av vinet vi tyckte var godast.

Som man ser på bilden var vi inte ensamma på ställplatsen, tror att det var närmare 100 husbilar.

Dagens etapp var på 5 mil.