Från Jukkasjärvi till Luleå

Blev väckta av att en dam kom in i rummet och serverade oss varsin mugg med varm lingondricka. Konstaterade att vi allihop hade sovit ganska bra.

Efter ordentlig frukost fick vi en guidad tur med Caroline. Vi började inne i iskyrkan. Hon berättade att den ingår i Jukkasjärvi församling. Fick också reda på att det sker både dop och vigslar i iskyrkan.

Som man ser på bilden ovan var iskyrkan inte så stor.

Därefter fick vi gå bort till Torne älv och se på när man ”skördar” is. Isen som börjar tas upp i mars lagras i en stor hall som har plats för 10.000 ton is och 30.000 ton snö. Isen och snön används sen, i november, då det är dags att bygga upp ishotellet på nytt.

Efter guidningen fick vi gå runt på egen hand och titta inne i ishotellet. Statyerna på bilden ovan stod inne i isbaren.

Säng på isflak i sviten på bilden ovan.

I sviten ovan hade man sällskap av en isskulptur.

I en annan svit fanns det en liten isskog vid huvudänden.

En av sviterna som innehöll konstverk skapade av snö.

I en svit fanns det en isvägg att vila ögonen på.

Vi konstaterade att vandringen bland alla fantasifullt utsmyckade sviter var som att gå på vernissage. Det som är lite speciellt är dock att då våren kommer försvinner (smälter) alla konstverken. Nöjda med besöket på ishotellet åkte vi de 34 milen tillbaka till Luleå.