Till Jukkasjärvi från Luleå

Efter övernattning och frukost i Sandra´s lilla lägenhet gav vi oss iväg mot ishotellet i Jukkasjärvi.

Eftersom det ”bara” var 34 mil var det fortfarande ljust då vi kom fram. Man checkade in i en byggnad utanför hotellet. Det fanns även olika kategorier av uppvärmda hotellrum, om man inte ville övernatta inne i ishotellet. Naturligtvis hade vi bokat rum inne i ishotellet. Vi fick jättetjocka sovsäckar och lakanspåsar som vi skulle ha i sovsäckarna. Fanns också skåp där man kunde låsa in väskor m.m.

Sen gick vi runt inne i ishotellet och kollade. Receptionen inne i ishotellet var inte bemannad just då.

Vi gick in i pelarsalen, som hade skulpturer gjorda av Jörgen Westin.

Man hade också uppmärksammat att det var 300 år sedan Carl von Linné föddes.

Fanns också en isvägg, som vi inte riktigt fattade syftet med. Vi misstänkte att något saknades. Kanske skulle det vara mörkare för att det hela skulle fungera.

Gick genom hotellkorridoren för att leta reda på vårt hotellrum så att vi kunde inspektera det.

Vårt rum innehöll inte nåt mer än de 4 sängarna som vi skulle sova i. Alla sängarna hade en tjock madrass som vilade på en trästomme placerad på en isram. Ovanpå madrassen låg en renfäll.

Sen gick vi bort till isbaren, som ännu inte öppnat för dagen. Sandra och Micke passade på att ställa sig bakom bardisken.

Det var ju inget vanligt hotell som vi skulle övernatta i, så vi passade på att gå runt och titta på några av sviterna. I början av varje år får konstnärer, designers m.m. chansen att lämna in designförslag på hur en hotellsvit kan se ut. Av 120-150 förslag väljer man sedan 15-20 stycken som i november får börja realisera sina förslag. Kraven är att sviten ska innehålla en säng och de enda material som får användas är: is, snö och ett svart tyg.

Var gott om plats i en del sviter.

En lite annorlunda bädd i den här sviten.

Efter ett tag blev vi hungriga och gick bort till Icehotel Restaurant och åt en fantastisk middag inspirerad av omgivningarna.

Var mörkt ute då vi gick tillbaka till ishotellet. Bredvid ishotellet fanns det en iskyrka som, precis som hotellet, byggs upp varje år. Vi hade hört att det är en hel del par som väljer att gifta sig i iskyrkan.

När vi kom in i hotellet lyste kristallkronan i pelarsalen.

Isbaren var också öppen.

Vi beställde varsitt isglas med Absolut vodka, med olika smaksättningar. Fick höra att man exporterade isglas till andra isbarer runt om i världen. När man druckit upp innehållet i glaset fick man återanvända det till nästa drink.

Satte oss ner vid ett bord inne i baren. Efter ett tag var det läggdags, så vi gick till vårt rum.

Var lite bökigt att få till lakanspåse och sovsäck. Eftersom temperaturen inne i ishotellet alltid ligger mellan -5 och -7 grader vill man se till att så lite som möjligt av ansiktet är utanför sovsäcken.