Guldmarknad och jeepsafari

2013-11-24

Efter frukosten kom vi på att det skulle vara kul att testa jeepsafari ut i öknen.
Hade tur och lyckades boka platser. Skulle bli hämtade klockan 15, så det var en hel del tid kvar innan dess. Gick ner till metro-stationen. De förarlösa tågen är absolut smidigaste sättet att ta sig fram på.

Röda linjen har en station, ”Sharaf DG”, bara några hundra meter från vårt hotell. Åkte bort till ”Union” där vi bytte till gröna linjen och åkte till ”Al Ras”.
Utanför stationen ligger gatan ”Al Khor” där man hittar den så kallade ”guld souken”. Vi ville se några av butikerna med egna ögon och kanske handla något.

Fanns verkligen enormt mycket att titta på, en del smycken innehöll väldigt mycket massivt guld. Fanns gott om rejäla arbeten för den som gillar guld.

Fler intressanta skapelser. Fanns inga prislappar , men tror att priset låg utanför vår budget.

Såg att det fanns enorma mängder guldsmycken även för den med lite mindre plånbok. Bilden ovan är från en av alla butiker vi gick in och tittade i.
Det sägs att guld ska vara billigt i Dubai, vi är inga experter men kan ändå hålla med om det. Efter att ha sett oss mätta på allt guld gick vi ner några gator och tittade lite.

Sen gick vi till den så kallade ”krydd souken”, där var det mera fokus på andra typer av råvaror. Efter att ha strövat runt och tittat lite tog vi metro’n tillbaka till hotellet.

Hade blivit varma av allt promenerande så vi gick upp till poolen på hotelltaket och svalkade oss. Hann faktiskt med att ligga och sola en stund innan det var dags att gå ner för att åka på jeepsafari.

Blev upphämtade av Zamir, en pratglad man i traditionella kläder. Åkte bort till ett annat hotell och hämtade upp 2 par till, från Georgien respektive Ryssland. Zamir var helt övertygad om att en Land Rover var till för att pressas och körde absolut inte för sakta.

Efter ca. 45 minuters bilfärd svängde vi av från motorvägen och Zamir släppte ut luft ur alla däcken. Åkte över lite sanddyner tills vi kom fram till en plats där det stod 20-25 andra bilar. Zamir förklarade att vi skulle åka i 20 minuter och sen ta kort. En av bilarna tog täten och alla andra åkte efter, mer eller mindre på rad.

Var en helt galen åktur, bilarna sladdade, hoppade och for, kändes som om vi var på väg att välta ibland. Berg-och-dalbana är nog det närmaste vi kan komma på för att beskriva åkturen. Ser ganska beskedligt ut på bilden, men det var det absolut inte!

Efter drygt 20 minuter stannade vi, en del av bilarna var lite varma efter att ha sladdat omkring på höga varv.

Passade på att ta kort på öknen, mycket sand var det.

Vi såg att solen var på väg ner, men det var en bra stund kvar tills den skulle gå ner. Ställde i alla fall upp oss för ett foto i öknen. Lite mera galet rally och sen var vi framme vid några byggnader med en inhägnad full med kameler.

Här fick man testa att rida på kamel, om man ville.

Tyvärr var det lite mulet, men fick ändå se att solen blev väldigt röd innan den gick ner.

Sen var det dags att sätta sig till bords och prova på lite olika maträtter.

Efter maten var det dansuppvisning, först av en man med en kjolliknande klädnad. Han började dansen med att stå på stället och snabbt snurra medsols. Efter 5 minuter snurrade han fortfarande medsols, på stället.
En assistent räckte honom saker som han använde i dansen, utan att han en enda gång sänkte farten. Fattar ärligt talat inte att det var möjligt att snurra snabbt på stället så länge.

Sen kom en dam med smidiga höfter som också hade en imponerande dansuppvisning att bjuda på. Efter detta var det dags att åka ”hem” till hotellet. Vi skippade middagen på hotellet idag…