Hasle till Svaneke

2010-07-07

Åt frukost i lugn och ro. Tog sen en liten promenad i samhället (Hasle).

Ovan ser man vår uppställningsplats.

Såg några riktigt små fiskebåtar i hamnen.

Inne i själva samhället hade många av husen fasader med handmålade mönster. Vi åkte sen vidare utefter kusten mot Hammershus, som är Nordeuropas största borgruin.

Passerade genom en fantastisk bokskog, som vi tog kort på genom framrutan. Tyvärr var vägen för smal för ett stopp, och vi hade många bilar bakom oss.

Det var en hel del turister som besökte medeltidsruinen, som ligger strategiskt uppe på en höjd.

Uppe från borgen har man en bra uppsikt över kusten. Efter borgbesöket åkte vi vidare mot Svaneke. Vi svängde ner mot en rastplats för att ta en fika.

När vi fikat klart gick vi ner till vattnet, där det fanns en fin sandstrand men ingen var badsugen just då. Istället följde vi en stig som gick utefter vattnet, förbi en massa klipphällar.

Havet var ganska lugnt och solen sken från en blå himmel, så det var inte så synd om oss.

Efter fikat åkte vi till Helligdomsklipperne, som stupar brant ner i havet.

Man kunde gå ner till vattnet, på branta trappor. (Mötte många flåsande turister på väg upp.) En bit längre bort kunde man klättra ner för en stege och gå många meter in i berget, där klipporna rämnat.

Einar gick en bit in i den smala passagen och tog ett kort mot öppningen.

Sen satte vi oss i skuggan mellan husbilarna och åt upp makrillen och sillen som vi köpt i Kåseberga. Letade reda på Gudhjems golfklubb, där golfhäftet gäller, och bokade en runda dagen därpå. (Var lite svårt att hitta golfklubben med hjälp av GPS’en, den låg bredvid Nordbornholms golfklubb.) Åkte vidare till hamnen i Svaneke där vi skulle övernatta, Ing-Britt och Mats stannade kvar där. Vi åkte vidare till Ryttarknaegten, som är öns högsta punkt. På vägen dit åkte vi genom en märklig skog, på ena sidan vägen växte massor av bokar och på den andra massor av tallar.

När vi kom fram klättrade vi högst upp för att titta på utsikten.

Fast det var mitt på ön såg man havet uppifrån tornet. På kvällen gick vi på restaurang Brygghuset i Svaneke och åt en mycket god middag. (Bra restaurang med snabb och trevlig personal.) Tog in glass, tillverkad i byns fabrik, som efterrätt. Mycket god även den. Mätta och belåtna satte vi oss i en av husbilarna och spelade spel tills det var läggdags.

Tog ett kort över vattnet innan vi gick och la oss.

Dagens etapp var på 9,5 mil.