Tandådalen april 2020

Blev ingen påskavslutning uppe i Tandådalen detta år, eftersom Folkhälsomyndigheten rekommenderade att man stannade hemma för att minska risken för smittspridning av covid-19. Dessutom hade Skistar stängt ner sina anläggningar. Hade säkert varit möjligt att åka upp och ta längd- och skoter-turer, men vi valde hemmaplan istället.

Åkte istället upp efter påsk, för att ta hem husbilen.

Stannade till vid fabriksförsäljningen hos Leksands Knäckebröd på vägen upp. Där hade man lagt till nya rutiner p.g.a. coronapandemin. Man fick ”sprita” sig direkt då man kom in och tog sin kundvagn. Var också noga med att hålla avstånd då man gick runt. Då man betalat skulle kundvagnen lämnas utanför butiken, för att saneras innan man tog in den igen.

Var fint väder då vi kom upp, men vi bestämde oss för att inte börja ”jobba” förrän nästa dag. Blev dock en hel del promenerande med vattenkannor mellan servicehuset och husbilen, eftersom vi bestämt oss för att fylla upp färskvattensystemet. (Stängde också gråvattenventilen och tog bort hinken som vi haft under husbilen, för att ta hand om gråvattnet.) Kändes lite annorlunda att hela tiden se till att vi hade handsprit med oss så fort vi lämnade husbilen.

Det första vi gjorde dan efter var att ta hand om snöskotern. Blev en sista kort tur bort till Östra Tandådalen. Konstaterade att det nog skulle vara dumt att försöka åka skoter ner till sommarförvaringen, så vi åkte till Cirkle K och hyrde en släpkärra. Gick oväntat smidigt både att lasta på och av.

Tog sen kort på husbilen, innan vi började plocka ihop vintertältet. Som man ser hade det töat rejält på ”solsidan”. Var dock en hel del is på andra sidan bilen.

Jobbade på bra, så framåt eftermiddan var tältet nerplockat och trallen isärskruvad. Hade också tagit bort vintertäcket från framrutan.

På kvällen tog vi det lugnt inne i husbilen.

Dan efter blev det en långpromenad. Gick förbi längdspåret och det såg inget vidare ut. I och med att Skistar stängde ner anläggningen slutade man även underhålla längdspåren. Såg dock några längdåkare (som hävdade att det gick att åka Kalven runt).

Gick förbi ”Stora backen” i Tandådalen och där var det förbud att vistas. Var nästan lite spöklikt med fina, helt tomma backar, och inga liftar som gick. Alla butiker på Tandådalstorget var också stängda.

Hängde rätt mycket snö på sina ställen på fjället. Tror att man i vanliga fall spränger bort överhängen, för att undvika okontrollerade laviner.

Borta vid Hundfjällets skidanläggning var det naturligtvis också stängt.

Lika spöklikt här med fint väder, mycket snö och bara vi här.

Blev 6 km promenad. Ovan ser man var vi gick.

Sen var det dags för säsongens sista flygtur med drönaren. Från ovan såg man att det fortfarande var rätt många som hade sina ekipage kvar på campingen.

Då det var dags att åka hem fick vi jobba lite för att få loss virket som vi lagt under hjulen, för att husbilen inte skulle luta.

Sista vi gjorde på campingen var att tömma ut gråvattnet vid tömningsplatsen. (Med hydrauliska stödben är det lätt att få till bra lutning.)

Blev bara 3 övernattningar i husbilen under april månad. Vår vintercampingsäsong varade från 22 oktober – 19 april. Totalt har det blivit 55 övernattningar den här säsongen. Vi tyckte att vi haft en bra vintersäsong. Fast det kändes lite snöpligt att påskvistelsen, som brukar vara säsongens höjdpunkt, inte blev av. Vi har använt el, inte bara till bodelsvärme utan även till uppvärmning av mat i microvågsugn samt kaffebryggning. Snittpriset för elförbrukningen låg på 96,47 kr/dygn, vilket var lägst hittills.