Tandådalen mars 2020

Konstaterade att det snöat en hel del på natten.

Efter frukost var det bara att sätta igång med snöröjning.

Efter 1,5 timme var det renskottat. Sen var det bara att bänka sig framför TV´n och kolla in Vasaloppet. Var inte så avundsjuk på de som åkte. Tänkte lite på tysken med Teslan och hoppades att han kom till Mora.

Nästa dag var det bara att börja om med snöröjningen, eftersom det kommit drygt 10 cm nysnö under natten. Blev lite tungt, eftersom det var någon plusgrad ute.

Man kan lugnt säga att både Tesla och tält var insnöade.

Senare på dagen berättade den tyske mannen att han kört Vasaloppet på drygt 8:30, vilket absolut får anses som godkänt då han inte var speciellt van vid att åka skidor. Han berättade att han kom från en liten stad i mitten av Tyskland, inte så långt från gränsen till Tjeckien och att det var ungefär 14o mil dit från Tandådalen. Tyvärr var han tvungen att vara kvar på campingen ett bra tag, eftersom det skulle ta ungefär 12 timmar att få Teslan fulladdad. Han skulle sen ta nästa stopp i Karlstad, där det finns en ”supercharger” för Teslan.

Tog en skotertur på eftermiddan, men den blev väldigt kort. Var extremt djupa pucklar och mycket lös blötsnö.

Dan efter kunde man se att det ”bara” kommit 6-7 cm nysnö under natten. Blev lite snöröjning igen. Vädret var inte speciellt roligt, mulet/disigt med byig vind som hade med sig rejäla snöbyar och -4 grader.

Tog fram drönaren och knäppte lite kort, blev imponerad av att den hanterade de kraftiga vindbyarna utan problem. Ville dock inte utmana ödet och flyga för långt bort.

Knäppte kort åt andra hållet också.

De kraftiga snöbyarna avlöste varandra, så det kändes inte som om det skulle bli mer utomhusaktiviteter än snöröjning den här dagen. Blev ändå lite rastlöst så 5 km långpromenad klarades av innan det blev mörkt. Vädret fortsatte att vara nyckfullt med kraftiga snö-/vind-byar.

Historien upprepar sig, kom nog ca: 10 cm snö under natten. Har säkert kommit minst 30 cm snö på kort tid.

Tog för givet att längdspåren var igensnöade, så det blev en långpromenad. Gick först bort till Orrliden och sen till Hundfjället. Alla gångvägarna var lika bra plogade som på bilden ovan.

Borta i Hundfjället hade man kommit lite längre med bygget av SkiStar Lodge, som tydligen ska vara klar i december 2021. Man kan inte låta bli att fundera på om det byggs för mycket i området Tandådalen/Hundfjället. Redan nu är det ju rejäla liftköer t.ex. då stockholmarna har sportlov och under påsken.

En mulen dag i början av mars med snöyra och en del blåst är det i alla fall inga liftköer.

Om man inte vill åka utför kan man istället ge sig ut på längdtur.

Långpromenaden blev drygt 8 km, så lunchen var efterlängtad. Efter lunch var det bara att sätta igång med snöröjning. Sen var det dags att bänka sig framför TV´n och kolla in längdsprinten som flyttats från Drammen till Konnerud p.g.a. snöbrist. Gick riktigt bra för de svenska damerna. Ute fortsatte snön att vräka ner.

Tittade ut nästa morgon och konstaterade att det fortfarande snöade, fast då frukosten var avslutad kunde man ana att solen tänkte vara framme.

Uppe i backarna var det disigt/dimmigt.

Bara en halvtimme senare var det betydligt klarare. Tänkte åka lite i Östra Tandådalen och hittade en genväg genom skogen som gick via ”fun ride”. Var riktigt bra skidåkning i några timmar, men sen började det bli stora snöhögar i backarna.

Efter lunch och snöröjning blev det lite drönarbilder. Ovan lite snett ner till vänster om mitten ser man några av alla jättestora snöhögar som fanns på campingen. De som plogade alla vägarna inne på campingen hade varit tvungna att använda flera av gästplatserna för att bli av med snön.

Blev Kalven runt på eftermiddan och det syntes överallt att det kommit närmare 40 cm snö på 5 dagar. Bäcken på bilden ovan var absolut inte lika igensnöad för en vecka sen.

Framåt kvällen var orken slut, så då blev det TV-soffan. Var lite skumt att kolla in skidskyttet som gick i Nove Mesto framför tomma läktare. Ett beslut som fattats av arrangörerna med tanke på risken för smittspridning av det nya coronaviruset.

Tyvärr var det dags att åka hemåt, fast det var vindstilla, 8 minusgrader och massor med snö. Runt husbilen var det renskottat.

På bilden ser man en av hjältarna som flyttat massor av kubikmeter med snö från gator och uppställningsplatser på campingen.

Man ser att flera av gästplatserna har använts för, tillfällig, lagring av snö. (Nere till vänster och lite till höger om mitten.)

Stannade till vid Fänforsen och åt lunch, på vägen hem. Inte lika mycket snö som uppe i Dalafjällen. Ingen is på älven, men det flöt lite isbitar i vattnet.

Stannade till vid affären hemma och köpte ingredienser till vår fredagsmiddag (som smakade fantastiskt).

I slutet av mars var det dags att åka upp igen, för att titta till husbilen och förhoppningsvis åka lite skidor och skoter.

Var snöfritt större delen av vägen. Stannade till vid Fänforsen för att äta en sen lunch. Var gott om plats vid alla uteborden, kan ha berott på att det bara var 4 plusgrader.

Var som vanligt plogat, så det var lätt att parkera bilen. Fast det var rejält med snö mot husbilen på andra sidan. Tog ett bra tag att röja en gång runt bilen.

Blev Kalven runt dan efter. Tog ett kort på den lilla bäcken, som var betydligt mera snöfylld drygt 14 dagar tidigare (lyckades få ungefär samma vinkel som förra kortet).

Lite blåsigt nästa dag, men ändå ganska behagligt ute. I östra Tandådalen var det rejäl medvind i början av backarna. Kändes konstigt att åka stolsliften (Pulsen Express) helt ensam. Såg ingen annan som åkte i liften. Var i alla fall riktigt bra åkning i backarna.

Gick förbi backarna på eftermiddan och det var ingen trängsel då heller.

På våffeldagen blev det en tur till Hemfjällstugan. Det blåste rejält och mötte inte en enda skoter på vägen dit. Inne i stugan var det bara två längdåkare som kämpat i vinden från Högfjället. Efter en stund kom två poliser som patrullerade på skoter. Annars var det väldigt folktomt. Tog ett kort på polisernas skotrar.

Var minst lika blåsigt på vägen tillbaka. Syns inte på bilden, men i vindbyarna vek sig träden rejält.

Hackade lite rännor i isen bakom husbilen, eftersom det var 4 plusgrader ute. Hade en förhoppning om att lite av isen skulle smälta. Vid vänster bakhjul var isen minst 10 cm tjock.

Dan efter hade man lovat sol, men på förmiddan såg det ut som på bilden ovan. Ingen sol i sikte. Hämtade spett vid servicehuset och hackade lite mera is runt husbilen.

Framåt eftermiddan blev vädret lite roligare, till och med så att man såg lite blå himmel här och var. Blev lite utförsåkning i östra Tandådalen. Nästan inget folk i backarna, fast tövädret gjorde att snön kändes tung. Skyltar vid liftarna bad folk hålla avstånd i liftköerna och man uppmanades att be om hjälp av personal om man behövde assistans med ankarliftarna. Om man zoomar i bilden (genom att flytta runt markören) ser man att parkeringen, mitt i bilden, var nästan tom.

Det blev 12 övernattningar i husbilen under mars.