Tandådalen mars 2023

Nu var alla sportlov över och då var det dags att åka upp en sväng igen. Hade kommit några centimeter snö hemma och vägarna upp var saltade och blöta i princip hela vägen till Borlänge.

Stannade till vid Tanka-stationen i Malung, där det finns en utomhustvätt.

Då vi sen kom fram till campingen var det fortfarande ljust och inte så kallt ute. Var inte speciellt mycket snö att röja bort.

På kvällen försökte vi få syn på norrsken, men ingen lycka den här gången heller. Däremot såg vi Jupiter-Venus konjunktionen (trodde vi i alla fall). Det är ljuspunkten en liten aning till höger om mitten i bilden. (Är egentligen två ljuspunkter väldigt nära varandra.) Fullmånen gjorde att det var riktigt ljust ute fast solen gått ner för länge sen.

Efter en kall natt (-20 grader) sken solen från en blå himmel.

Blev lite utförsåkning på förmiddagen i ganska folktomma backar. Inga liftköer i Parliften, fast Mio Express var avstängd.
Efter lunch blev det Kalven runt och efter en välbehövlig dusch var det bara att slappa framför TV´n.

På onsdagen gick vi till Fjällkyrkans Café och åt sopplunch (serveras måndagar och onsdagar). Var annars en lite mulen dag så det blev en långpromenad i omgivningarna.

Vi hörde om snökaoset som var i södra Sverige, men enligt meteorologerna skulle vi knappt få någon snö uppe i Dalafjällen. Därför blev vi lite förvånade då vi såg att det kommit drygt 10 cm under natten.

Tog ett bra tag att röja undan all snö och kände oss nöjda då vi bänkade oss för att titta på skidskytte från Östersund. Blev inte riktigt lika nöjda då vi tittade ut och såg att snön vräkte ner igen utanför husbilen.

Efter snöandet blev det klart och uppehållsväder. Det gjorde att det blev kalla nätter och dagar med en värmande sol.

På bilden ovan ser man hur det såg ut i backarna i Tandådalen, Pulsen Express liften skymtar lite till vänster om mitten.

Einar åkte en hel del i backarna, men Bettan avstod från utförsåkning. Selfie tagen i Flatfjällsbacken på bilden ovan.

Bettan satt redan ute i solen och kopplade av då Einar kom tillbaka från backarna. Var bara att ta ut en stol till och sitta och ta det lugnt.

Efter en kall natt steg temperaturen fort eftersom solen värmde rejält.

Eftersom det var vindstilla och knappt 5 minusgrader tog sig Einar ut i längdspåren. Var så bra förhållanden att det blev en extra sväng runt pulsenslingan också. Man ser Tandådalsbackarna skymta i bakgrunden på bilden.

Blev cirka 14,5 km längdåkning enligt kartan ovan.

På söndagen var det inte riktigt lika fint väder, men tillräckligt bra för lite utförsåkning. Var ju ”stugbytardag” så det var gott om plats i backarna.

Bilden ovan är tagen i Gusjöbacken och i mitten ser man en nästan tom parkering vid Östra Tandådalen. Var lite mulet precis då, men 20 minuter senare var himlen blå.

Vi visste att det skulle bli snöyra nästa dag, så efter lunch var det dags att ”vädra” skotern lite. Blev en tur upp på fjället bort till Närfjällstugan (skymtar vid röda pilen lite till höger om mitten). Skoterleden uppe på fjället var bred och jämn som en motorväg (till skillnad från leden på väg upp som mera påminde om en puckelpist).

Ett kort stopp vid stugan efter ca 9 km åktur. Såg att det fanns dragna längdspår både från Tandådalen och Stöten. Såg också några skidåkare som kom från Stötenhållet. Stugan är inte avsedd för övernattning, men det går absolut att göra upp eld och värma sig. Finns även ett torrdass där.

Solen lyste över fjället och det blåste bara lite grann. Var ändå riktigt kylslaget att sitta på skotern, skönt att det finns handtagsvärme. Räckte jättebra med cirka 17 km skotertur.

Precis som meteorologerna förutsagt var det rejäl snöyra hela måndagen. Vi promenerade lite och röjde lite snö, annars hände det ingenting.

Nästa dag bättrade vi på gångarna till servicehuset som vi röjt kvällen innan, i väntan på att traktorn skulle ploga rent på ”vår” väg. Är ju ganska många vägar att ploga inne på campingen, som har 770 säsongsplatser och 52 gästplatser, så ibland kan det ta ett tag att få plogat.
Vi fortsatte med snöröjning tills det var hyfsat rent på vår plats.
Sen gav sig Einar ut i backarna och åkte några timmar.

Innan Einar var tillbaka från backarna var det ordentligt plogat överallt inne på campingen.

Framåt sena eftermiddan blev det ett varv runt Kalven på längdskidor. Märktes att det varit rejält kallt och snöigt. Det som syns på bilden är en frusen och översnöad bäck. Då vi var upp i februari såg man hur vattnet porlade fram, där det nu var snö- och is-täckt.

Var ganska dåliga spår, men då det var knappt 3 km kvar blev det ett möte med spårmaskinen och sen kunde man åka i riktigt fina spår.

På kvällen fick vi äntligen chans att se norrsken. Var första gången, fast vi var inne på vår 6:e säsong i Tandådalen. Mobilkameran förstärkte färgen på norrskenet, var i verkligheten lite ”blekare”.

Dan efter hade vi storstädning i husbilen och då det var dags för lunch gick vi till Fjällkyrkans café där man kan äta en prisvärd lunch.

På kvällen blev det middag på ”Ubbes” och sen lite slötittande på Netflix. Då klockan började närma sig 23 gick vi ut för att spana efter norrsken, och det var på gång även denna kväll.

Gick bort till skoterleden för att inte få så mycket ljus från omgivningen.

Dan efter var det dags att åka hem, efter att ha haft riktigt fina dagar uppe i Tandådalen.

Stannade vid ICA Supermarket i Lindvallen, eftersom vi har seniorrabatt på 5% även där. Dessutom finns där laddstolpar från Incharge (Vattenfall). Trodde först att lastbilen på bilden parkerat fel, men det var en eldriven Volvo lastbil som också stod på laddning.

Var blå himmel hela vägen hem och inget speciellt hände under resan.

Det kom flera decimeter snö hemma i slutet av mars. Kändes ”onödigt” då all gammal snö precis töat bort. Väderprognoserna lovade riktigt fint väder uppe i Dalafjällen, så vi packade bilen och åkte upp.

Gjorde ett kort stopp vid Fänforsen på vägen upp. Såg att isen sakta började försvinna.

Precis som förra gången då vi åkte upp blev bilen rejält skitig på de blöta och saltade vägarna. Stannade även den här gången i Malung för en snabbtvätt.

Hade kommit lite mer snö sen sist vi var upp. Blev lite snöröjning och vi började även hacka bort det tjocka islager som fanns runt trall och husbil.

Dan efter blev det utförsåkning för Einar. Som man ser på bilden var många backar helt folktomma.

På kvällen såg vi ett konstigt ljusfenomen då vi tittade åt nordöst. Ingen aning om vad som orsakade det.

Ett högtryck hade parkerat sig över Sverige, så det var många soliga dagar.

Åkte skoter upp på fjället. Såg ett sällskap med 15 skotrar som var på utflykt. De svarta prickarna i mitten av bilden är skotersällskapet.

Vi åkte till Storfjällsgraven, som är Sälens ädsta fjällcafé. Stugan ligger ganska skyddad i en ravin.

Visade sig att det inte bara var vi som hittat dit i det fantastiska vädret. Var rätt lång kö för att beställa. Vi tog varsin gulaschsoppa och dessutom delade vi på en våffla. Mätta och belåtna åkte vi tillbaka mot Tandådalen. Åkte förbi Hemfjällstugan, och där var det också en hel del folk. Totalt blev det drygt 3 mils skoteråkning.

Framåt sena eftermiddan åkte Einar Kalven runt. Märkligt nog mötte han spårmaskinen på nästan samma ställe som förra gången.

Blev totalt 12 övernattningar i husbilen under mars månad.