Dunedin till Oamaru

2009-12-06

Precis som väderprognosen förutspådde började det regna redan på natten. Alldeles i närheten ligger Nya Zeeland’s enda slott, Larnach Castle. Åkte samma smala kurviga väg som vi tog till stranden igår, men svängde inte ner mot stranden.

Man såg Dunedin skymta i diset mellan några torra träd. Bestämde oss för att bara gå runt i trädgården på utsidan av slottet vilket kostade 10 NZD/person. (Ville man gå in i slottet fick man lägga till 15 NZD/person.) När vi parkerat bilen såg vi några buskar, precis vid parkeringen, som vi inte kände igen. En äldre dam stod på alla fyra i några rabatter i närheten och påtade, så vi gick dit för att fråga henne. Einar ville vara lite social först och frågade om hon hade trädgårdsarbete som heltidssyselsättning. Hon snörpte lite på munnen och sa ”I am the owner”. Försökte kallprata lite, men det gick inget vidare. Vi gick mot slottet och slottsträdgården och tittade istället, eftersom inträdet inkluderade en folder med namn på växterna i slottsträdgården.

Själva slottet var inte speciellt stort. Allting såg dock riktigt välskött ut och trädgården var riktigt prydlig.

Om man passerade slottet kom man till en utsiktspunkt, som inte kom till sin rätt en sån här dag.

Efter ett tag började molnen driva in över oss, så då gav vi upp. Både regn och dimma blev för mycket. Åkte vidare norrut mot Oamaru, men stannade först och köpte ny yoghurt.

Stannade till vid en strand och konstaterade att det var gott om plats en sån här dag. Efter ett tag kom vi fram till Moeraki. Stannade och gick ner till stranden för att titta på Moeraki Boulders.

Det var helt oväntat att se massor av nästan helt perfekta sfärer med en omkrets på flera meter ligga på stranden.

Några av dem hade ”gått sönder” så man kunde se att det inte var solida stenar. De består av gyttja, fint slamm och lera som cementerats med calcit.
Åt en fisksoppa på restaurangen i närheten innan vi åkte vidare. När vi satt oss i bilen igen regnade det en hel del. Ett ungt par med husbil parkerade bredvid oss. Tjejen hoppade ut ur bilen med en liten kamera i handen och sprang bort till borden som stod utanför restaurangen och tog kort. Sen åkte de iväg med en rivstart. Avståndet till Mouraki Boulders från den platsen var ca. 500 m och det ösregnade, tror inte att korten blev så bra.

Bestämde oss för att övernatta på Oamaru Top 10 holiday Park. Det var ju andra advent, så för att få lite julstämning pyntade vi med glitter och julgranskulor i husbilen. Fick tips om att man skulle kunna se pingviner även här. Åkte bort till stranden. Här var hela stranden avspärrad, man fick nöja sig med att stå 30 meter ovanför stranden och vänta. Efter ett tag såg Einar en pingvin komma upp ur vattnet långt borta. Folk blev jättetacksamma när vi pekade ut den.

Tog kort på pingvinen, men den var så långt borta så det var svårt att se den tydligt. Tror att det var samma sort som vi såg igår.

Det kom en kort regnskur och skapade en fin regnbåge.

Vägen tillbaka till campingen gick via en extremt brant backe, med flera korsande tvärgator.

På kvällen tände vi våra 2 adventsljus och hade lite mysigt. Notera den blåa ljusslingan i fram. Den köpte vi för strax under 100 kr, inklusive solceller och laddningsbara batterier.

Dagens etapp var på cirka 14 mil.