Queenstown till Dunedin

2009-12-05

Skapligt väder på morgonen, idag med. Har inte skrivit det tidigare, men varje morgon sen vi kom till Nya Zeeland har vi hört många märkliga fågelläten. Fyllde på färskvatten och tömde ut gråvatten innan vi åkte från campingen. När vi kom till Queenstown, i förgår, sa Bettan att det skule vara häftigt att testa tandem-skärmflygning hos G Force Paragliding. Vi funderade några minuter innan vi bestämde oss för att testa detta innan vi lämnade Queenstown. Åkte upp med kabinbanan och träffade Tim från England och Thomas från Danmark, som skulle flyga med oss. (Tim hade kommit till Nya Zeeland för 11 år sedan, och skulle bara ha stannat i 6 veckor.)

Ovan ser man Thomas rulla ut skärmen som han och Bettan skall flyga med. Sen var det bara på med hjälm, spänna fast sig i skärmen och dubbelkolla fastspänningen och sen vänta på vind.

Bettan och Thomas sprang ut för stupet först och kom iväg bra som man ser på bilden. Precis efter att kortet togs hamnade de i termik och försvann uppåt ur bild med en väldig fart.

Men de hade ändå full kontroll. Einar och Tim fick vänta lite på att det skulle komma en vindby, men kom iväg bra de också.

Ovan syns två till som hade koll på läget.

Uppvindarna gjorde att man kom högt ovanför berget. Ovan är ett av korten Einar tog ifrån luften. Vet inte hur länge vi var uppe i luften, men det var riktigt häftigt i alla fall.

Bettan och Thomas är på väg att landa. Vi tackade för en härlig upplevelse och gav oss iväg mot Dunedin. Gjorde ett snabbt stopp vid en livsmedelsbutik och fyllde kylskåpet. Passade på att tanka också, otroligt billig diesel jämfört med i Sverige. Kostade ca 1,2 NZD (ungefär 5 kr 50 öre).

Landskapet vi åkte genom var ganska kargt. Stannade till vid en liten sjö och fikade.

Efter några timmars körning var vi nere på lägre höjd och det var mycket mera grönska.

Stannade till i ett av alla småsamhällen och tog ett kort på huvudgatan (såg i princip likadant ut i varje samhälle). När vi ändå stod still passade vi på att räta till dynor m.m. som åkt runt då vi åkt nedåt på serpentinvägar. Då fick vi lära oss några saker:

  • om det hörs en hög duns i bakre delen av bilen när man kör i en skarp kurva ska man stanna och undersöka.
  • om man inte reglar kylskåpsdörren ordentligt kan den gå upp.
  • 1 kg fruktyoughurt uthällt på ett husbilsgolv är väldigt mycket (och kladdigt).

När vi torkat upp geggan, och gjort rent, åkte vi vidare. Valde att åka ”Southern Scenic Route” och fick se ett vackert landskap.

Till slut var vi framme vid Dunedins stadsgräns, havet syns lite till vänster om mitten i bakgrunden.

Gick ner till stilla havet och tittade. Precis efter att kortet tagits svepte en stor våg in och dränkte in Einar’s skor. Åkte vidare och kom till slut fram till Portobello Village Tourist Park. Det skulle gå att se pingviner på 2 ställen: en kommersiell variant och en gratis variant nere på en strand en bit bort. Innan vi ställde upp oss för natten tog vi oss bort till (gratis) stranden på smala kurviga vägar med fin utsikt. För att komma ner till stranden fick man gå väldigt långt nerför i djup finkornig sand.

Såg några slöa sjölejon i strandkanten.

Ett par damer var snälla och pekade ut några pingviner som hade ett bo vid klipporna. Man fick inte gå närmare än 200 meter. Fick använda zoom’en på kameran. Lite svårt att se vilken sorts pingvin det var, men vågade inte gå närmare. Tror att det var ”yellow eyed penguin”, vet inte vad den heter på svenska.
Precis när vi skulle gå kom en japansk turist med ett gigantiskt teleobjektiv. Han plåtade sjölejonen på 3-4 meters avstånd, vi hade inte vågat gå närmare än 15 meter. Pekade ut pingvinerna och sa att han absolut inte fick gå närmare dem, han nickade andäktigt. Det var otroligt jobbigt att gå uppför branterna med djup sand, många fick stanna till och hämta andan (inte vi).

Tog ett kort på stranden då vi kom upp.

Åkte tillbaka till campingen på samma smala kurviga vägar. Tog ett kort då molnen började blåsa in över landskapet. När vi kom fram till campingen åt vi en sen middag och tittade på kort. Var tvugna att börja rensa i datorn eftersom det blivit många Nya Zeeland bilder.

Dagens etapp var på drygt 30 mil.