Milford Sound

2009-12-04

Även idag var himlen alldeles klarblå när vi vaknade. Igår bestämde vi att det var Milford Sound som var vårt nästa mål. Ingen av oss ville skumpa i en buss i flera timmar och köra husbilen dit kändes inte heller lockande. Så vi hade bokat flyg med realJOURNEYS till Milford Sound och sen en båtutflykt på fjorden. Blev hämtade med taxi strax efter 9 på morgonen, och skjutsade till flygfältet i Frankton. Det var ett litet 2-motorigt plan med plats för 8 passagerare och en co-pilot.
Flygningen tog drygt 30 minuter och vi fick massor med information om vad vi såg av en trevlig och mycket pratglad pilot.

Tog ett kort precis när vi startat.

Bilden ovanför visar platsen för Isengard i Sagan om Ringen trilogin, tornet i flmerna var datorgenererat.

Flög vidare över Nya Zeeland’s södra alper som är snötäckta året runt.

Såg några kajaker då vi flög in över fjorden. Det tog bara ett par minuter med buss från flygplatsen till hamnen. Vi hade gott om plats på båten vi åkte ut på fjorden med. Var inte mer än 20 passagerare på båten, men det fanns säkert plats för minst 50.

Vattnet i fjorden såg nästan grönt ut när solen låg på. Lady Bowens Falls sågs på styrbords sida direkt när man kom ut ur hamnen. Kaptenen berättade att det var 200 meter djupt där vi åkte och att djupaste stället var 350 meter.

Pratade en hel del med ett par från Philadelphia (USA), som tog kort på oss.

På en del ställen rann det ridåer med vatten utefter hela bergssidan.

Efter ett tag såg vi några söta små tofspingviner, i mitten av bilden, trava runt på stranden. Vi åkte genom hela fjorden ut till Tasmanska havet, innan båten vände tillbaka mot Milford Sound.

Såg några sälar som låg och dåsade på klipporna.

Tog ett kort på Bettan efter att båten stannat vid ett observatorium och släppt av några av passagerarna. Efter avslutad båtresa var det dags att flyga tillbaka, för att vi skulle få se så mycket som möjligt åkte vi en annan väg.

På bilden ser man Sutherland falls, som med sina 580 meter är det högsta vattenfallet på Nya Zeeland.

Ovan ses en del av vägen vi hade fått åka på om vi valt att åka bil eller buss till Milford Sound.

Walter Peak High Country Farm på bilden ovan tillhör en av de familjer som först bosatte sig utefter Lake Wakatipu. Numera är den en populär besöksort för de som vill uppleva höglandsjordbruk. Vi fick landa på gräsmattan istället för landningsbanan, men det märktes ingen större skillnad.

Tog kort på vår pilot framför planet vi flög med.

På väg mot taxin såg vi en helikopter lyfta med några som antagligen skulle ut på en häftig moutainbike tur. När vi kom tillbaka till campingen var det ordentligt varm ute. Vi åt lunch och slöade lite.
Tog en tur upp med linbanan, som ligger alldeles bredvid campingen. Var kanske lite bortkastat, eftersom vi sett så otroligt mycket vackra vyer idag så knäppte vi bara pliktskyldigast några kort.

Lite nedanför mitten, till vänster, syns i alla fall vår camping. Åkte ner och gick runt lite på stan innan vi gick in på en av alla restauranger som fanns att välja på. Det blev indisk mat som var perfekt kryddad för oss båda. Mätta och belåtna gick vi tillbaka till campingen. Passerade massor av affisher med förslag på aktiviteter. Även om man bara vill prova en bråkdel av allt som man kan göra här skulle det behövas månader och en väldigt fet plånbok. Vi var i alla fall otroligt nöjda med den här dagen.