Kollar på stan

2013-11-22

Vi tror att det åskade inatt, var i alla fall rejält blött på gatorna då vi tittade ut.
Innan vi gick ner för att äta frukost zappade vi lite mellan kanalerna på TV’n.
Hittade ett avsnitt av Top Gear, gick utmärkt att titta på fast det var arabisk text.

Efter frukosten kom Louise och berättade om sevärdheter och gav lite allmäna tips. Hon berättade med stort engagemang om allt man kan göra, känns som om vi kommer att få fullt upp (om vi vill).

Innan vi lämnade hotellet åkte vi högst upp med hissen, där finns ett ganska stort gym och dessutom en takbar. En halvtrappa ovanför gymmet och baren finns en pool som man kan svalka sig i.

Om man vände sig åt andra hållet kunde man skymta Burj Khalifa, som med sina drygt 828 meter är högst i världen. (Vädret såg tyvärr inte så roligt ut.)

Vi tog i alla fall en taxi från hotellet till Dubai marina (the walk). Var uppehållsväder då vi kom fram och molnen började dra bort. När vi gått en liten bit kom en antydan till regnskur. Vi fick kanske 10-15 jättestora droppar på oss, sen var det över.

Stannade och tog kort på några av alla skyskrapor som finns intill marinan.
Den vänstra skyskrapan är faktiskt inspirerad av ”turning torso” i Malmö.
Till höger om den syns ”the Torch”, som med sina 336 meter är världens högsta bostadshus (åtminstone 2013).

Var man än tittade så var det ett husbygge på gång. Lite roligt att gå och titta på skyskraporna och de (förmodligen) dyra båtarna som låg utefter kanalen.

Vi gick in mot land på den sydöstra sidan av kanalen och passerade flera små cafeer/restauranger. När vi kom över till andra sidan av kanalen var det många fler nybyggen och inga cafeer alls.

Hittade något som såg ut som om det var förberett för ett cafe.

Till slut hittade vi i alla fall en öppen restaurang (Massimos restaurang & pizzeria) där vi tog en lätt lunch. Efter en mycket välsmakande lunch gick vi över till andra sidan kanalen igen.

Stannade på bron och knäppte kort på kanalen och en del av alla båtar.
Gick bort till metro-stationen ”Dubai marina” och köpte ett laddningsbart metrokort. Tog metron till ”Nakheel” där planen var att vi skulle ta oss till ”the Palm”.

Gick på en inglasad gångbro över ”sheikh Zayed road”, som går tvärs igenom Dubai, och fortsatte mot havet.

Flera gator var rejält blöta fortfarande eftersom man inte har så många gatubrunnar. Som vi förstod det var enda sättet att ta sig ut på ”the Palm” via ett monorailtåg (om man inte bodde där). Lyckades gå fel då vi skulle ta oss till monorailstationen. Så vi fick trava i en grässlänt en bra bit utefter en flerfilig motorväg. Åkte i alla fall monorailtåg längst ut på ”the Palm” till hotellet ”Atlantis on the Palm”. Passerade 2 stationer som inte var öppna, ingen aning när/om de ska öppnas.

Hade laddat ner en app med en ”offline” karta över Dubai som vi använde oss av för att hitta rätt. (Den blåa pricken visar var vi var.) Fanns ett jättestort vattenland bredvid hotellet, men vi kände inte för att gå in där.

Nöjde oss med att gå bort och bli förevigade framför det karakteristiska hålet i hotellet. Travade runt lite, men det var ganska mycket folk överallt så vi tog oss tillbaka till stationen.

Tog ett kort till på hotellet genom stationsfönstret. Mycket folk på tåget, men vi fick i alla fall plats vid ett fönster så det gick att ta några kort.

En av ”palmgrenarna” på bild ovan.

Tog ett sista kort från tåget precis innan vi kom till stationen. Gick ”rätt väg” tillbaka till metrostationen och åkte till hotellet. Pustade ut på rummet innan det var dags att gå och äta middag. Vi hade valt halvpension och konstaterade att det var ett bra val, för maten var riktigt god.