Prag

2011-07-03

Har regnat en del inatt och det kommer små skurar då och då. Bestämde oss ändå för att gå runt i Prag och turista. När vi stod och väntade på spårvagnen kom vi ihåg att vi skulle ha köpt biljetter i receptionen på campingen. Intalade oss att det nog gick att köpa biljetter på spårvagnen, det gjorde det inte alls. Klev ombord och försökte se ut som om vi betalt en biljett, det var ingen som brydde sig.

Väl framme i city gick vi in i det gamla kruttornet (prasná brána), som syns bakom Einar.

Man gick uppför en brant trappa med höga trappsteg.

Einar försökte sig på att se ut som en riddare innan vi gick upp högst upp.

Uppe i tornet hade man bra utsikt, såg bl.a. den gotiska kyrkan ”Vår jungfru framför Týn” (Cram Matky Bozi pred Tynem) från 14:e århundradet.

Efter besöket i kruttornet fortsatte vi till gamla stadshuset, till vänster i bild. Det fanns små växlingskontor på massor av ställen, alla hade olika växelkurs och 0% comission 🙂 Vi valde att ta ut pengar i en bankomat istället.

På stadshuset sitter detta gamla astronomiska ur.

Uppifrån stadshuset hade man faktiskt ännu bättre utsikt.

Man såg även andra sidan av kyrkan Vår jungfru framför Týn och kruttornet. Det är inte dis på bilden, utan en kraftig regnskur som är på väg in över staden.

Bettan provade att klä upp sig i tidstypiska kläder. När vi kom ut hade regnet upphört. Travade runt och tittade och fotograferade massor. (Blev mycket kort på gamla hus, som vi gallrade bort.)

Tog ett kort på den berömda ”Karls bro” (Karlúv Most), som är Prags äldsta bro.

Sen kände vi att vi var riktigt hungriga och gick till restaurang A propos och beställde tjeckiska maträtter. Einar tog en ”Prag tallrik”, som innehöll olika sorters kött och korvar vilande på potatiskaka. Kommer inte ihåg vad Bettan’s rätt hette, men den var ganska kryddstark. Skönt att sitta ner ett tag, efter 3 timmars promenerande. Bägge maträtterna var riktigt goda, så vi var riktigt belåtna då vi begärde in notan. Då vi betalade fick vi varsitt glas plommonlikör och Bettan fick en ros. Efter maten gick vi över Karls bro och genom en park utefter vattnet.

Såg vad vi tror är en annorlunda markering för båtarna, så att de skulle ha ett riktmärke då det var mörkt. Man ser taket på nationalteatern, lite till höger om mitten i bilden. Efter lite mer promenerande var vi överens om att det vi inte sett hitills fick vara. Tog oss till em Metro-station och köpte biljetter till spårvagnen. Sen hem till husbilen och bara slöa. Ingen aning om hur långt vi gick den dagen, men det var nog mycket längre än en golfrunda. (Hade promenerat i nästan 6 timmar.)