Coarsegold till Groveland

2012-04-05

Inatt har det varit rejält kallt, termometern stod på -1,5 grader på morgonen. Temperaturen steg ganska fort då solen kommit fram. Då vi ätit frukost var det betydligt varmare ute.

Tog ett kort på en ganska öde camping. Var kanske en handfull ekipage här. Checkade ut från campingen och stannade sen och handlade i Oakhurst. När vi stod vid en av diskarna med färska grönsaker hördes ett åskväder i en högtalare. Sen kom det tunna vattenstrålar från en massa munstycken ner mot grönsakerna. Vet inte hur praktiskt det är, men grönsakerna såg i alla fall fina ut. Efter att vi handlat passade vi på att tanka och ta ut lite pengar. Stannade sen till vid turistinformationen i Oakhurst för att få info om Yosemite. Körde highway 41 upp mot Yosemite village, för att kunna ta slingan som var öppen. För att få komma in i parken måste man betala 20$/ekipage (gällde 1 vecka). Det var samma sak i Sequoia National Park, till Grand Canyon kom vi då de stängt…

Då vi kommit upp en bit började det snöa ganska rejält, men smälte direkt på marken. Körde genom en tunnel, kändes lite otäckt (om vi kört vid kanten hade taket skrapat i).

Man hade en bra utsikt då man kom ut ur tunneln. Lite till höger om mitten syns ”Bridalveil fall”.

Åkte bort till ”Bridalveil fall” och knäppte kort. Var ganska mycket folk där, men ingen trängsel.

På bilden ovan syns ”El Capitan” som vi vet att folk hoppat fallskärm från.

Tog oss vidare mot ”Yosemite fall”, som är längsta vattenfallet i Yosemite. Bakom Bettan syns ”Yosemite upper fall” och en liten del av ”Yosemite lower fall”.

Gick fram till ”lower fall” och tog kort på Einar också. Man kunde vandra till toppen av ”upper fall” (6 km uppför), men vi lät bli. Då vi gick tillbaka till bilen såg vi drygt 10 kameror på stativ på nästan samma ställe. Förmodligen bästa stället att plåta ifrån om man ville ha med hela fallet.

Började åka tillbaka, fick en fin vy upp mot ”Cathedral rocks” med ”Merced river” i förgrunden.

Åkte sen highway 120 ut ur parken genom ytterligare några låga tunnlar. En av dem på bilden ovan.

Fick sen en ganska fin vy ”bakåt” mot Yosemite, med ett av vattenfallen lite ovanför mitten.

Sen bar det av nedåt. På ett ställe såg vi hur det kan se ut efter en skogsbrand. Körde bara några mil innan vi svängde in på campingen ”Yosemite Lakes”. Hittade en bra plats och gjorde i ordning en stor köttbit som vi köpt tidigare.

Till efterrätt blev det färska jordgubbar, som var riktigt söta och goda.

Dagens etapp var på cirka 13 mil.