San Fransisco

2012-04-07

Var cirka 10 grader ute då vi åt frukost inne i husbilen.

Tog kort från taket på husbilen så att man ser hur nära San Fransisco 49:ers hemmaarena campingen ligger. Fanns en shuttlebuss på campingen som vi åkte med in till stan.

Blev avsläppta i Chinatown, som är den plats som har flest bofasta kineser utanför asien. Trångt och mycket folk i rörelse utefter gatorna. Vi gick och skaffade oss endagskort som gällde all kollektivtrafik (14$/styck).

Till och med hållpatserna för ”cable car” hade kinesisk text (på ena sidan).

Vi stod och väntade på en ”cable car” med ledig plats ett bra tag. De var tvungna att hoppa ut och växla för hand, vid ”vår” hållplats.

Till slut tröttnade vi på att höra ”sorry, take next car” och började följa spåren bakåt. Då vi kom fram till ändhållplatsen såg vi varför det var fullt på alla ”cable car’s”. Kön börjar på höger sida och går runt i ett U till vänster sida. Fick vänta ett bra tag innan vi fick åka med. Gick dock ingen nöd på oss. Köpte frusen youghurt (istället för glass) och lyssnade på olika musiker. Fick också chansen att studera vändningen av en ”cable car”. Vagnen ställdes på en stor vändskiva, som snurrades runt manuellt, och sedan knuffades den av (också manuellt). Tog ”cable car” till ”Fishermas wharf”. Många ville absolut stå på fotstegen och åka med. Är tydligen något man ska prova (förstod inte riktigt varför).

Köpte lite ”seafood” inne i trängseln och gick sen ut i solen och åt.

Alcatraz ligger inte så långt ut i vattnet som man kan tro. Promenerade runt lite och tittade på folkvimlet. Gick in och tittade på en ”spelhall” fylld med gamla mekaniska spelautomater (och några lite nyare).

Promenerade sen utefter vattnet mot Golden Gate bron, gick större delen på en lång sandstrand. Lite annorlunda med en jättelång sandstrand så nära stan. Såg ingen som badade, men många kitesurfade. En hel del folk som joggade utefter stranden.

Gick ut på en pir för att ta kort på stan. Einar tyckte kortet behövde livas upp lite.

Köpte sen lite fika på ”the warming hut” och satte oss på en bänk, i lä. (Sen vi kom till ”Fishermas wharf” blåste det hela tiden, inte mycket men ganska svala vindar.)

Gick sen upp mot bron, men där var det stor ombyggnation på gång, så det var svårt att få en bra vy. Man ser i alla fall att det är Golden Gate bron, med sin karakteristiska röda färg. Hoppade sen på en buss för att komma till ”Golden Gate park” som ligger en bra bit från bron. Bytte buss och promenerade en bra bit innan vi var inne i parken.

En grönskande oas med massor av växtlighet. Precis som vid stranden såg vi mycket folk som joggade. På ett ställe hade en massa musiker samlats, och satt och ”jammade”. Det kom och gick musiker lite då och då, men lät ändå ganska bra trots att sättningen varierade. Tog oss tillbaka mot city genom att promenera en bra bit till en busshållplats en bit från parken.

Hoppade av bussen och tog en ”cable car” sista biten tillbaka till ”Chinatown”.
Gick in på en restaurang och åt lite ”kinamat”. Var lite trötta efter att ha promenerat minst 10km under dagen. Hade dock bra skor, köpta på en ”outlet” i Las Vegas så inga problem med fötterna. Var skönt att komma tillbaka till husbilen.