Waitomo till Rotorua

2009-11-23

Vaknade före klockan, som stod på 07:30. Det var alldeles dimmigt ute.

Åt frukost i lugn och ro. När vi ätit frukost och duschat hade dimman lättat nästan helt. Checkade ut från campingen och åkte mot ”grottcentret”.

Satte oss och slöade på parkeringen utanför. Vi blev hämtade med bil, och skjutsade till grottingången, av en jättetrevlig guide. Hon berättade om alla vedermödor man gått igenom för att kunna ha grottan öppen för visning. Det här var en rejäl grotta som hade de mest otroliga kalkstensformationer.

Svårt att visa på ett kort vilka otroliga formationer som skapats. Vi poserar framför några av dem.

Den veckade formationen till höger har uppståt för att det varit luftdrag i grottan då det kalkbemängda vattnet runnit neråt. På ett ställe såg vi en underjordisk ström, en bra bit nedanför oss. För runt 600 svenska kronor kunde man få låna en våtdräkt och få följa strömmen sittande i en uppblåst innerslang (model bilhjul).
Vi tyckte inte att det var värt 1200kr att få testa detta.

Det fanns lysmaskar även i denna grotta, men inte alls lika många.
Vår guide förklarade på ett väldigt bra sätt hur lysmaskarna kunde livnära sig. De sätter ut flera korta slemtrådar med giftdroppar på. Samtidigt lyser deras bakdel m.h.a. en kemisk reaktion. Små insekter som förirrat sig in i grottan ser ljuset och tar sig dit i tron att det är en väg ut i det fria. De fastnar sen på slemtråden och blir bedövade av giftet. Lysmasken halar in tråden som en metrev och äter upp bytet.

Med lite god vilja kan man på bilden se massor av slemtrådar och högst upp i mitten den lysande änden på lysmasken. Efter ungefär 2 timmar kom vi ut ur grottan och hade svårt att se i det starka solskenet.

Innan vi åkte vidare tog vi oss upp till en utsiktspunkt och knäppte kort. Nästa mål var Matamata, där man byggde upp ”hobbiton” då man spelade in Sagan om Ringen trilogin. Trots att det gått 10 år skall det fortfarande finnas delar kvar. Det tog ett par timmar att åka dit. Man fick inte gå in på området på egen hand. Det är en stor gård som föder upp får, och det sprang massor med får överallt. Däremot kunde man få guidade turer med Hobbiton Tours. Så man fick åka minibuss till platsen för filminspelningarna med en guide. Det var i och för sig ganska bra, hon berättade massor av saker om filmerna som vi inte visste. Hon var också helt säker på att man snart kommer att börja spela in ”Bilbo, en hobbits äventyr” där.

Tog ett kort från minibussen innan vi kom fram. De vita prickarna är får.

Så här såg det ut på inspelningsplatsen då vi var där.

Utsikt från ”hobernas” hålor mot ängen med kalasträdet (som började se lite risigt ut). Det var på ängen som Bilbo hade sitt födelsedagskalas, i filmen. Vår guide berättade om hur man gått tillväga med olika delar av filmerna.

En del saker kan man göra med mycket enkla medel. På bilden ser Bettan mycket större ut än Einar.

Innan vi gav oss av fick vi en demonstration av hur man klipper ett får. Det tog definitivt inte lång tid. Det blev ganska rörigt då de, som avslutning, släppte in massor av lamm och ställde fram ett gäng nappflaskor. En del av besökarna blev lite förskräckta och backade undan, men Einar var en av dem som testade. Efter en kort visit i souvenirbutiken fortsatte vi mot Rotorua, som absolut måste besökas. På väg till Cosy Cottage International Holiday Park hittade vi en stor livsmedelsaffär som hade allt man kunde tänka sig i matväg. Efter lite handlande följde vi GPS’en till campingen. Vår TomTom funkade jättebra.

På vägen dit såg vi att det kom upp ånga ur flera av gatubrunnarna. Följande dag tänkte vi kolla in sevärdheterna i Rotorua, eventuellt tänkte vi stanna 2 nätter.

   

Dagens etapp var på cirka 16 mil.